Biografie
Dragoș Popa
Dragoș Popa (n. 22 mai 1994 Zărnești, România) este formator, jurnalist, antreprenor cultural și artist român. A debutat în carieră și a intrat în viața publică la vârsta de 16 ani, reușind atunci să atragă atenția presei, dar și a unor personalități marcante ale vieții culturale românești, prin totalitatea rezultatelor obținute în domeniul cultural.

„De la copilul cu un milion de idei la adolescentul recunoscut ca fiind “cel mai tânăr organizator de festival”, Dragoș Popa a ajuns să fie bărbatul demn, cu un traseu profesional frumos, sensibil, marcat de urcușuri și coborâșuri și plin de învățăminte. A mers întotdeauna cu bunătatea la braț și pe oriunde a călcat nu a uitat să fie un om onest. Trecutul îi aduce cinste și este fericit că și-a lăsat amprenta în multe proiecte.
Munca pe care o întreprinde se împarte pe două planuri: mass-media și artă. A obținut de-a lungul anilor recunoștință și aprecieri sincere din partea unui public format la o vârstă la care unii tineri încă nu știau ce-și doresc de la viață. A avut posibilitatea de a alege pentru el activități care îi hrănesc sufletul. A depus efort, și-a adunat mereu toate resursele, astfel încât acum poartă titluri precum formator, jurnalist, compozitor, coordonator artistic, artist. Întreaga sa existență se bazează pe creativitate și creație, iar cel din urmă apelativ îl flatează. Pasiunea este elementul comun care unește fiecare transpunere a sa.
Tânărul Dragoș este o speranță ce influențează noile generații și care îndrumă la mai bine. Și-a descoperit plăcerea pentru muzica clasică vocală, iar în 2013 începe să studieze canto clasic alături de soprana Valentina Mărgăraș, regizor și prim solistă a Operei din Brașov. Tot în același an, înscrie și alte reușite. A obținut diploma de Bacalaureat și s-a înscris la Școala de Televiziune „Tudor Vornicu” din București, specializându-se în prezentare și producție de televiziune și radio. În 2014, a hotărât să studieze la Facultatea de Științe ale Educației în Brașov pentru a obține licența în pedagogie.
Și-a făcut apariția la diverse festivaluri de muzică atât în țara noastră, cât și peste granițele acesteia. A cunoscut oameni consacrați în acest univers care l-au ajutat foarte mult și cărora le este recunoscător. A adunat în palmaresul său mai multe distincții, titluri onorifice și premii de excelență pentru desfășurarea și coordonarea evenimentelor culturale, premii de excelență în calitate de jurat, premii la concursuri și festivaluri de muzică.
Dragoș Popa reprezintă un bine necesar societății românești. Reprezintă o sursă de inspirație pentru tinerii din perioada contemporană.”
ViitorulRomaniei.ro
Educație și Formare
Școala Generală a urmat-o în orașul natal Zărnești, iar mai târziu a fost repartizat la Colegiul Național Economic “Andrei Bârseanu“ din Brașov, urmând profilul de Gastronomie și Artă culinară, cu specializarea tehnician în gastronomie. În paralel cu studiile liceale a fost admis în anul 2011, la Școala Populară de Arte și Meserii “Tiberiu Brediceanu” din Brașov, unde a studiat muzica pop, sub coordonarea sopranei Bianca Brașoveanu. La începutul anului 2013, își descoperă pasiunea pentru muzica clasică vocală și începe să studieze canto clasic alături de soprana Valentina Mărgăraș, prim solistă a Operei din Brașov.
Tot în anul 2013 reușește să obțină cu succes Diploma de Bacalaureat, și se înscrie ca student la Școala de Televiziune “Tudor Vornicu” din București, studiind în cadrul secției Editorial-artistic, dobândind cunoștințe în domeniul jurnalistic, fiind specializat în prezentare și producţie de televiziune şi radio. Aici a fost format de mari personalități din media, precum Mircea Radu, Raluca Moianu, Mihai Tatulici, Vlad Ionescu sau Sorin Ovidiu Bălan. În anul 2014, Dragoș Popa s-a înscris la Facultatea de Știinte ale Educației din Brașov, unde a studiat timp de 3 ani pentru licența în pedagogie. Dorința pentru perfecționare în muzica îl determină ca în anul 2016 să susțină o probă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, unde a continuat să studieze cu succes timp de un an, canto clasic, la clasa prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean. În același timp s-a pregătit și la Școala Privată “mozART”, sub îndrumarea tenorului prof. dr. Liviu Iftene, prim solist al Operei Brașov. În 2017 a decis continuarea studiilor vocaționale la o altă instituție, fiind admis la programul de Masterat al Facultății de Știinte și Arte, în cadrul Universității “Valahia” din Târgovişte. Și-a finalizat examenul și Lucrarea de Diserație cu nota zece, sub coordonarea prof. conf. univ. dr. Felicia Filip, obținând astfel titlul de Masterant în domeniul muzical.
Dragoș Popa a urmat și lecții de pian cu maestra Galina Tîrnovsky, dar a participat și la alte cursuri de formare susținute de muzicieni recunoscuți, precum belcanto cu soprana Ana Condrea (2012), teorie muzicală cu maestrul Walter Joze Dionisie (2014), Master-class de canto cu Mihai Trăistariu (2013), Master-class de canto cu Ozana Barabancea (2016), Master-class de tehnică vocala cu prof. dirijor Mihaela Zăiceanu Bob (2017). Fiind pasionat totodată de latura didactică, Dragoș Popa a obținut în anul 2017, titlul de Formator, recunoscut de Ministerul Educației Naționale, dar a urmat și alte cursuri de pregătire psiho-pedagogică, precum curs pentru modalități de predare cu Huw Collingbourne (2014) sau curs de vocalize profesionale cu Eric Arceneaux (2014).
Activitate Și Carieră
Dragoș Popa a început să studieze muzica în 2010, la vârsta de 15 ani. În același an, a debutat în cadrul unui spectacol de clasă, în celebrul restaurant Gott din Piața Sfatului Brașov. Prima melodie expusă public, a fost șlagărul “Dacă pleci”, din repertoriul artistului Cătălin Crișan.
A avut ambiția de a participa la diferite concursuri și festivaluri de muzică, naționale și internaționale. Primul său concurs a fost în cadrul Festivalului Internațional “Steaua Carpaților”, organizat de compozitorul român Mihai Vanica, pe scena Casei de Cultură din orașul Râșnov. A continuat apoi să participe la multe festivaluri de muzică, reușind să obțină premii și distincții.
În luna august a anului 2010, prin intermediul fundației regale, Dragoș Popa a propus Principesei Margareta a României, un proiect pentru strângere de fonduri cu scopul de a ajuta persoanele cu situație precară care posedă calități artistice să se poată afirma. Deși proiectul nu s-a materializat, Dragoș Popa a primit o scrisoare oficială de apreciere din partea Fundației Principesa Margareta a României. Scrisoare ce l-a determinat să își continue activitatea socio-culturală.
La vârsta de numai 16 ani (2010), Dragoș a reușit să atragă sprijinul Primăriei Orașului Zărnești și astfel a pus bazele Festivalului Național de Muzică “Ecoul Pietrei Craiului”, care s-a dovedit a fi un mare succes și un punct de reper în domeniu, fiind în prezent unul dintre cele mai puternice festivaluri din țară. Dragoș Popa a primit pe atunci, titlul presei: “Cel mai tânăr președinte de festival”.
În 2011 a primit invitația de a coordona un Club Cultural în cadrul Asociației Meridiane Socio-Culturale, acreditată la Parlamentul României. Astfel a dezvoltat Clubul M.S.C. – Centrul Cultural Virtual Artist pentru Artă. An în care a susținut recitaluri la Parlamentul României, cu participarea unor reprezentanți ai Ministerelor, dar și oficiali ai Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România.
Tot în 2011, Dragoș Popa a inițiat “Gala Instituțiilor de Arte”, iar mai apoi în 2012, alături de prieteni, stabilește baza Festivalului Internațional “Hermannstadtfest” din Sibiu.
În anul 2012 primește 4 titluri onorifice. I s-a acordat titlul de Președinte de Onoare al Federației “Star Music” România, iar mai apoi, la vârsta de 18 ani, i s-a propus funcția de Președinte Executiv al Federației. Alături de federație a fost implicat în proiecte pe plan național și internațional. O altă hotărâre îl numește Președinte de Onoare al Asociaţiei Culturale “Toma Popescu”. Dragoș primește și două titluri de “Membru de Onoare”, pentru Fundația “Orfanii” și Asociația “OK-Club România”.
Este anul în care își descoperă pasiunea pentru compoziție și creează prima sa lucrare muzicală, intitulată sugestiv “Scena”, compusă pentru Dominique Simionescu. Astfel devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
În anul 2013, îi este compusă și încredințată piesa “O clipă” (muzică și text: Alina Augusta), și astfel lansează prima sa melodie.
Este totodată anul în care reușeste să dobândească personalitate juridică pentru Centrul “Artist pentru Artă”, ocupând funcția de președinte fondator și astfel, alături de echipa sa, dă startul Festivalului Național Muzical “Lira”, în orașul Tăuții-Măgherăuș din Maramureș.
În decembrie 2013, a fost invitat de către cântărețul Mihai Trăistariu, să facă parte din cel mai mare turnet al artistului, “Turneul Vocilor de Nea”. Mai tarziu, în anul 2014, primește Trofeul de Excelenţă “CLASSUS” în domeniul Artelor, în semn de apreciere pentru contribuția sa la dezvoltarea, promovarea și susținerea tinerelor talente din România, precum și pentru realizarea proiectelor culturale de interes național.
În 2015, dă startul unei colaborări cu Televiziunea TVS Brașov. Își face debutul în lumea jurnalismului și a televiziunii, fiind producător și prezentator al emisiunii de turism & cultură, “Un simplu călător”, realizând reportaje în țară și peste hotare. În cadrul postului TV, Dragoș Popa a moderat totodată emisiuni speciale de știri.
În anul 2016, Dragoș Popa este invitat în trustul de presă Mix Media Group, unde primește ștafeta de la celebra jurnalistă prof. dr. Onelia Pescaru. Devine cea mai tânără voce a știrilor Radio Brașov și Super FM, în calitate de prezentator de știri. Tot aici, Dragoș a ocupat și funcția de redactor al unuia dintre cele mai citite publicații din județ, “Brașovul Tău”. În aceasta perioadă regăsește dragostea pentru televiziune și moderează “Știrea săptămânii”, în cadrul Știrilor Mix TV. Tot în acest an, devine manager de proiect pentru “Învățăturile Ozanei Barabancea”, la Brașov.
A urmat o perioadă de liniște în ceea ce privește viața publică, timp în care și-a păstrat funcția și activitatea de Manager al Centrului “Artist pentru Artă”, dar și gazdă pentru diverse evenimente și festivaluri.
În 2017, se dedică domeniului pedagogic în cadrul Clubului “Art Respect, la Cercul Militar Brașov, fiindu-i acordat titlul onorific “Arte Magistra” pentru efortul și rezultatele obținute în cadrul clubului, fiind nominalizat și la Gala Premiilor “Art Respect”.
În 2018, primește invitația de a face parte din Echipa Etică a primei ediții a Festivalului de Muzică și Teatru “Lumini Sonore” by Ozana Barabancea, iar mai apoi devine coordonator artistic principal al următoarelor ediții și totodată, ia parte la debutul Orchestrei “Lumini Sonore”.
În 2019, Dragoș Popa devine colaborator în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, pentru stația regională, Radio România Brașov FM. Este prezent la inaugurarea postului în martie 2019, realizând primul material.
În 2020 este invitat să devină Official TikTok Creator pentru TikTok România. Contribuie cu materiale educative, însumând încă din primele luni peste 7 milioane de vizualizări. Totodată, inițiază online și participă în campanii de promovare a orașelor României.
2021 este anul în care este invitat să se alăture echipei Kiss FM, Magic FM și Rock FM Brașov, iar astfel devine redactor pentru Global Media & PR.
În decembrie 2022, devine Director General al Sociețății Ring Arte Media și continuă activitatea tot în domeniul socio-cultural-artistic.
Activitate online
- “Island Guide” și “Top Help Central Contributor” – There Community – Makena Technologies, California (2008-2010)
- Moderator al rețelei internaționale de socializare Hi5 (2009-2011)
- Knowledge Partener al Comunității Yahoo! Answer, cu grad de calificare Nivel 7 (2007-2012)
- Beta Tester pentru platforma de socializare iOrbix – Connecting Your World
Distincții și premii
- Titlu Onorific – Arte Magistra (Activitate didactică – Cercul Militar Brașov)
- Titlu Onorific – Președinte de Onoare al Asociației Culturale Toma Popescu
- Titlu Onorific – Președinte de Onoare al Federației Star Music – România
- Titlu Onorific – Membru de Onoare al Asociației Meridiane Socio-Culturale
- Titlu Onorific – Membru de Onoare al Fundației Orfanii
- Titlu Onorific – Membru de Onoare al Asociației Ok-Club
- Premiul Special al Juriului – Promovarea Culturii Muzicale (Gala Radar de Media 2022)
- Artist of the Week – The “I LIKE IT” Trophy
- Premiul de Excelență “CLASSUS” (Arte)
- Premii de Excelență pentru organizare / coordonare evenimente culturale.
- Premii de Excelență – membru juriu.
- Premii la concursuri și festivaluri de muzică.
Activitate editorială - articole
Articole publicate în CCV News, Ziarul Atitudinea, News Brașov, Jurnalul Naţional, News Alert, Braşovul Tău, Monitorul de Covasna, Radio România Brașov etc.
Volume publicate
În curând.
Volume co-editate
Co-autor pentru “Pianotistul – Artă, Tehnică și Muzică” din cartea “Buletinul” Muzeului Științei și Tehnicii “Ştefan Procopiu” Iaşi, publicat în anul 2012.
Co-autor pentru “Aspecte evolutive în designul aparatelor de redare sonoră” din cartea “Buletinul” Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii “Ştefan Procopiu” Iaşi, publicat în anul 2014.
Apariții în cărți
,,Pasărea Phoenix”, autor Lorelai Moșneguțu, Editura GRAFIX (Craiova, 2017) ISBN 978-606-791-578-5 / pp. 85-90.
“20”, autor Claudiu Dumitrache, Editura Cni Coresi (București, 2020) ISBN 978-606-996-464-4 / p. 41